Un istoric de artă are o nouă teorie despre sursa de inspirație din spatele picturii emblematice a lui Vincent van Gogh, „Noapte înstelată”. James Hall, profesor la Universitatea Southampton și fost critic de artă pentru The Guardian, spune că Turnul Eiffel a avut o influență semnificativă asupra seriei de picturi cu chiparoşi a artistului, pe baza modului în care a fost inaugurat monumentul.
Hall susține că inaugurarea structurii din fier forjat la Paris în 1889 a venit cu un spectaculos show pirotehnic, lumini și explozii. Conform teoriei lui Hall, viziunea s-a repetat în „muzica pirotehnică a stelelor, a cerului și a norilor” din pictura lui Van Gogh.
„Noapte înstelată” a fost creat de Van Gogh în perioada cât a stat într-un azil de lângă Saint-Rémy, în sudul Franței. Chiparoșii din picturile sale au fost interpretați „ca o evocare mistică a naturii”.
„Noaptea înstelată a lui Van Gogh este răspunsul naturii și al istoriei la monstrul de metal bombastic al lui Eiffel, care a căutat să-i depășească pe egipteni”, scrie Hall. „Chiparosul obeliscal domină Saint-Rémy și turnul bisericii sale în același mod în care Turnul Eiffel de 300 de metri domină Parisul”.